Korona-výzvy

Během karantény vytváříme spolu s RC Srdíčko výzvy, se kterými se váží akce/slevy na naše zboží. Mrkněte na ně a vysoutěžte si něco z naší nabídky.

Donáška potřebným během karantény

Rádi vám, díky našim dobrovolníkům, zajistíme nákup až domů.

Obchod je pro všechny otevřen za zpřísněných hygienických opatření denně od tří do šesti a v pondělí, středu, pátek od desíti do půl jedné. Je možné přijet i autem, jsme v centru města. Nákup si můžete naplánovat, sortiment i ceník je zde.

Naši dobrovolníci šijou roušky (ústěnky) z bavlněné látky, v úterý bude k dispozici první várka.
Nabízíme i poradenství a návštěvu duchovního i v zařízeních s omezením vstupu.
Na prodejně je možnost platit hotově i kartou, na závozech bude možná platba kartou až v úterý, dnes přijímáme pouze hotovost.
Zboží, které skladem nemáme, naskladníme a ozveme se vám, až bude k dispozici. Nyní například nemáme kilovky medu, máme jen malé lahvičky.
Děkujeme za vaši důvěru, prosíme, sdílejte naši nabídku k potřebným.
Dan Dostrašil

Reportáže z hokynářství

První reakce z našeho obchůdku – Český rozhlas (Víťa Balcarová) – poslouchej zde:

a Staša Dvořáková (článek napsaný pro Novinky.cz) – čti dále…

Jako by vystřižena ze starých časů působí atmosféra malebné místnosti s klenutým stropem mléčného baru Zambar umístěného ve dvoře Jednoty bratrské. Nyní nově postranními dveřmi se vejde do další místnosti vybavené tak trochu po způsobu starých českých obchůdků regály s vystavenými potravinami ve sklenicích.

To kdysi se chodilo nakupovat se síťovkami a různými z domu přinesenými nádobami. Ještě v nedávné době byly v Ústí nad Orlicí dva obchůdky, kde načepovaly víno do přinesené lahve, v druhém čistící prostředky. Nyní se sortiment rozšířil a je tu nový bezobalový obchod.

Navíc je i řešením pro současný problém všudypřítomných plastů. Na jedné straně někteří vědci je označují za materiál 21. století. Odolávají teplu, jsou tvrdé, pružné, snadno formovatelné, se širokým uplatněním v letectví, kosmonautice, lékařství a dalších oborech včetně běžného života. Zde však poletující igelitky a trávníky poseté pet lahvemi užitek nepřinášejí. Pomocí je snížit jejich spotřebu nákupem do vlastních nádob s vícenásobným použitím.

Nový obchod nabízí ještě více výhod. Stále čerstvé potraviny zakoupené v množství okamžité potřeby. Je možné nechat si namlet mouku z ovsa pšenice, žita, špaldy, cizrny, poznat chuť čerstvě namletých ovesných vloček, navážit podle potřeby čočku, fazole, hrách. V dalším regále je umístěna rýže, pohanka, kuskus, lněná semínka, slunečnice, mák, jáhly, těstoviny, prostě vše, co je pro přípravu pokrmů zapotřebí včetně bezlepkové diety. Nechybí ani mořská a himalájská sůl, třtinový cukr či kokosový tuk.

Bohatý sortiment je v oblasti džemů a sirupů, kde užité ovoce pochází ze zahrady RC Srdíčka nebo od farmářů z blízkého okolí. Obdobně med je vlastní výroby, ať bratrský, ze srdíčka, čokomed či s vlašskými ořechy.

Chybí známé typy nezdravých bonbonů. Zato k ochutnání láká sušené ovoce, švestky, křížaly, banány, meruňky, datle, různé oříšky, lískové, vlašské, mandle, arašídy, pistácie a další nepřeberné množství pochutin.

Stejný způsob nabídky je uplatněn u eko-drogerie. Prací a bělící prostředky jsou bez fosfátů, ropných derivátů, chlóru, syntetické parfemace a palmového tuku. Obdobně mýdla jsou v biokvalitě s rozmanitou škálou přírodních vůní.

Správnou orientaci v zdravém životním stylu lze získat v literatuře Jak žít bez obalu a Domácnost bez odpadu.

Posledním problémem je, čím obaly nahradit. K tomuto účelu je vystavena řada síťovek, uzavřené na rohlíky, a tašek, patentních sklenic i tzv. bazarových zdarma. K dispozici je i ukázka, jak rychle lze zhotovit nákupní tašku ze starého trička.

Poslední připomínkou nezvyklé nabídky je šířící se vůně čajů při otevření sklenice a zejména kávy, a to indonéské, kolumbijské,s karamelovými podtóny, nebo brazilské s ovocnou chutí s náznakem příchutě oříšků a čokolády.

Při odchodu lze pak ještě v Zambaru zhodnotit poznané vůně a chuti nad šálkem vynikající exotické kávy.

Hokynářství je otevřeno

Přestože se ještě naskladňuje další a další zboží, už jsme otevřeli pro veřejnost.

Vedle klasických sklenic najdete i nabídku našeho medu, stočeného na začátku června – květový, pastovaný a čokomed.

V tomto regálu stojí za pozornost řada výrobků lanškrounského BilerBinu – domácí sirupy a marmelády, samozřejmě ve vratném skle.

U každého výrobku najdete na lístečku všechny informace, včetně informace, zda bylo nakoupeno v bezlepkové a bio kvalitě.

Drogerii si můžete stočit i do bazarových nádob, v nepotravinářském zboží najdete i látkové kapesníky z Hořic, mýdla a tuhé šampóny z Naturinky v bezobalové variantě, kompostovatelné bambusové kartáče a zubní kartáčky a samozřejmé látkové sáčky a patentní sklenice.

Kávu od LAXA COFFEE si u nás umelete, stejně jako zrní na mlýnku a oves si můžete navločkovat na elektrickém vločkovači.

Dnes přišly i čaje a koření od firmy SONNENTOR, čekáme i další dodávku oříšků.

Otevřeme hokynářství v nejstarším domě v Ústí n.O.

V neděli 16. června se slaví Den otců a v našem Rodinném centru opět chystáme TátaFEST pro celé rodiny, letos opět s prasátkem na grilu, provazovým žebříkem, s mašinkami z Chocně a nahlédnutím do bezobalového hokynářství.

Sortiment prodejny postupně naskladňujeme, nicméně základní představu už si můžete na TátaFestu udělat a pokud budete chtít ochutnat oříšky, namlít si mouku nebo kávu či naučit svého chlapa mýt si vlasy tuhým šampónem, přijďte vybaveni svými sáčky a sklenicemi, nebo si je můžete u nás pořídit. Do mikrotenových sáčků u nás nenakoupíte 🙂


Také budeme mít připravený letošní první med z Ústí nad Orlicí a medovinu. I když k tomu vepřovému vám spíš sedne pivo a dětem domácí limonáda z lanškrounského BilerBinu.


Brzy sem vložíme náš plánovaný sortiment s cenami, těšte se a chystejte si nákupní síťovky, šijte sáčky, vymývejte skleničky, připravte svou domácnost na dobu bezobalovou.

Projekt A BEE SEE oceněn Pečetí kvality v kategorii Erasmus + mládež

V roce 2013 se ve Varšavě konal seminář o tom, jak podpořit podnikání mladých lidí. Tehdy jsme se bavili o tom, jak by se k tomu dalo využít včelaření. Vznikl Plán Bee.

V roce 2014 jsme oslovili naše partnery va Walesu (Komunitní farmu ve Swansea), centrum Tymián v Kremnici, a skupinu mládeže na estonském ostrově Hiumaa jestli by s námi nešli do včelařského projektu a s výjimkou Estonců do toho všichni šli.

Vznikl tak „A Bee See project – learning community life from the bee collective“

Po první návštěvě v Kremnici s mládežníkem Honzou jsme připravili výměnu mládeže ve slovenské Jastrabé v červnu 2014 a po návratu z ní jsme začali včelařit i v Ústí. U úlů jsme nainstalovali kameru a naučili se stavět zateplené úly z dřevěných palubek.

V červnu 2015 nám Slováci návštěvu oplatili a v září přijeli i Velšani – stočili jsme náš první med a vyráběli balzámy na rty z včelího vosku.

Projekt úspěšně skončil a byl vyúčtován, včeličky dál pilně (a dokonce i pylně) létaly….

V roce 2016 jsme se naučili dělat medovinu a od roku 2017 jsme založili doménu beeehappy.cz. Do včelaření se zapojují další dobrovolníci, děláme přednášky na školách…

Až si někdo v Praze vzpomněl a nominoval nás za celou kategorii mládežnických projektů jako jeden ze tří příkladů dobré praxe. Tak jsme jeli s Káťou do Prahy na vyhlášení… a oni to nakonec dali právě nám – takže Pečeť kvality cestuje vláčkem do Ústí nad Orlicí.

 

Podporujeme Rodinné centrum Srdíčko

Díky Burze filantropie jsme získali podporu na stavbu pěti nových úlů, jejichž výnos bude věnován Rodinnému centru Srdíčko v Ústí nad Orlicí

Děkujeme dárcům – firmě KONZUM, firmě IVECO, Městu Ústí nad Orlicí, Městu Lanškroun a Pardubickému kraji, kteří se složili na finance potřebné k celému projektu.

Od léta 2019 tak bude k dostání med s etiketou MED ZE SRDÍČKA, kterým nejen potěšíte své tělo , ale zahřeje vás u srdce že přispíváte na neziskovou práci s dětmi a mládeží

Podrobnosti o projektu najdete na stránkách KONEPU zde.

Včelí produkty od nás

V Mléčném baru v Ústí nad Orlicí můžete získat náš med a další produkty.

  • pastovaný (našlehaný), který nemusíte ze sklenice dolovat a ohýbat lžičku
  • klasický rozpuštěný med, květový – v kilovém balení nebo v klasickém medvídkovi.
  • čokomed – med pastovaný s pravým kakaem, náhražka nutelly, základ pro vynikající medokakaový nápoj při rozpuštění v teplém mléku.
  • medovina – poctivá, bez přídavku lihu, cukru barviv, příchutí atd. Prostě medové víno, jak ho pili naši předkové
  • svíčky z našeho včelího vosku, odlévané
  • balzám na rty, s různými vůněmi, z vosku a kokosového oleje