Reportáže z hokynářství

První reakce z našeho obchůdku – Český rozhlas (Víťa Balcarová) – poslouchej zde:

a Staša Dvořáková (článek napsaný pro Novinky.cz) – čti dále…

Jako by vystřižena ze starých časů působí atmosféra malebné místnosti s klenutým stropem mléčného baru Zambar umístěného ve dvoře Jednoty bratrské. Nyní nově postranními dveřmi se vejde do další místnosti vybavené tak trochu po způsobu starých českých obchůdků regály s vystavenými potravinami ve sklenicích.

To kdysi se chodilo nakupovat se síťovkami a různými z domu přinesenými nádobami. Ještě v nedávné době byly v Ústí nad Orlicí dva obchůdky, kde načepovaly víno do přinesené lahve, v druhém čistící prostředky. Nyní se sortiment rozšířil a je tu nový bezobalový obchod.

Navíc je i řešením pro současný problém všudypřítomných plastů. Na jedné straně někteří vědci je označují za materiál 21. století. Odolávají teplu, jsou tvrdé, pružné, snadno formovatelné, se širokým uplatněním v letectví, kosmonautice, lékařství a dalších oborech včetně běžného života. Zde však poletující igelitky a trávníky poseté pet lahvemi užitek nepřinášejí. Pomocí je snížit jejich spotřebu nákupem do vlastních nádob s vícenásobným použitím.

Nový obchod nabízí ještě více výhod. Stále čerstvé potraviny zakoupené v množství okamžité potřeby. Je možné nechat si namlet mouku z ovsa pšenice, žita, špaldy, cizrny, poznat chuť čerstvě namletých ovesných vloček, navážit podle potřeby čočku, fazole, hrách. V dalším regále je umístěna rýže, pohanka, kuskus, lněná semínka, slunečnice, mák, jáhly, těstoviny, prostě vše, co je pro přípravu pokrmů zapotřebí včetně bezlepkové diety. Nechybí ani mořská a himalájská sůl, třtinový cukr či kokosový tuk.

Bohatý sortiment je v oblasti džemů a sirupů, kde užité ovoce pochází ze zahrady RC Srdíčka nebo od farmářů z blízkého okolí. Obdobně med je vlastní výroby, ať bratrský, ze srdíčka, čokomed či s vlašskými ořechy.

Chybí známé typy nezdravých bonbonů. Zato k ochutnání láká sušené ovoce, švestky, křížaly, banány, meruňky, datle, různé oříšky, lískové, vlašské, mandle, arašídy, pistácie a další nepřeberné množství pochutin.

Stejný způsob nabídky je uplatněn u eko-drogerie. Prací a bělící prostředky jsou bez fosfátů, ropných derivátů, chlóru, syntetické parfemace a palmového tuku. Obdobně mýdla jsou v biokvalitě s rozmanitou škálou přírodních vůní.

Správnou orientaci v zdravém životním stylu lze získat v literatuře Jak žít bez obalu a Domácnost bez odpadu.

Posledním problémem je, čím obaly nahradit. K tomuto účelu je vystavena řada síťovek, uzavřené na rohlíky, a tašek, patentních sklenic i tzv. bazarových zdarma. K dispozici je i ukázka, jak rychle lze zhotovit nákupní tašku ze starého trička.

Poslední připomínkou nezvyklé nabídky je šířící se vůně čajů při otevření sklenice a zejména kávy, a to indonéské, kolumbijské,s karamelovými podtóny, nebo brazilské s ovocnou chutí s náznakem příchutě oříšků a čokolády.

Při odchodu lze pak ještě v Zambaru zhodnotit poznané vůně a chuti nad šálkem vynikající exotické kávy.

Napsat komentář