Projekt A BEE SEE oceněn Pečetí kvality v kategorii Erasmus + mládež

V roce 2013 se ve Varšavě konal seminář o tom, jak podpořit podnikání mladých lidí. Tehdy jsme se bavili o tom, jak by se k tomu dalo využít včelaření. Vznikl Plán Bee.

V roce 2014 jsme oslovili naše partnery va Walesu (Komunitní farmu ve Swansea), centrum Tymián v Kremnici, a skupinu mládeže na estonském ostrově Hiumaa jestli by s námi nešli do včelařského projektu a s výjimkou Estonců do toho všichni šli.

Vznikl tak „A Bee See project – learning community life from the bee collective“

Po první návštěvě v Kremnici s mládežníkem Honzou jsme připravili výměnu mládeže ve slovenské Jastrabé v červnu 2014 a po návratu z ní jsme začali včelařit i v Ústí. U úlů jsme nainstalovali kameru a naučili se stavět zateplené úly z dřevěných palubek.

V červnu 2015 nám Slováci návštěvu oplatili a v září přijeli i Velšani – stočili jsme náš první med a vyráběli balzámy na rty z včelího vosku.

Projekt úspěšně skončil a byl vyúčtován, včeličky dál pilně (a dokonce i pylně) létaly….

V roce 2016 jsme se naučili dělat medovinu a od roku 2017 jsme založili doménu beeehappy.cz. Do včelaření se zapojují další dobrovolníci, děláme přednášky na školách…

Až si někdo v Praze vzpomněl a nominoval nás za celou kategorii mládežnických projektů jako jeden ze tří příkladů dobré praxe. Tak jsme jeli s Káťou do Prahy na vyhlášení… a oni to nakonec dali právě nám – takže Pečeť kvality cestuje vláčkem do Ústí nad Orlicí.

 

Napsat komentář