Hokynářství

aneb obchod váženým zbožím v nejstarším domě v Ústí nad Orlicí

V prostorech 450 let starého Bratrského sboru, v centru Ústí n.O. unikátní projekt bezobalové prodejny s kavárnou, hernou a posezením v zahradě, od místních dodavatelů, většinou v biokvalitě, s obsluhou z řad dobrovolníků a množstvím doprovodných programů.

Již 3 roky tu provozujeme komunitní kavárníčku jménem ZAMBAR (zdravý mléčný bar), který navázal na Palačinkárnu v maringotce pod kaštanem. Někteří nás znáte i skrze bufíky na ZŠ Komenského a gymnáziu v Ústí nad Orlicí.

 

Co u nás najdete?

Luštěniny, těstoviny, obilniny včetně bezlepkových, oříšky, kávy a čaje, koření, mléčné výrobky, mýdla a tuhé šampóny a to vše na váhu, bez obalů. Vybrané obilniny si můžete namíchat na vaše oblíbené složení a rovnou namlít na mouku, kterou máte rádi.  Ovesné zrno si můžete začerstva navločkovat, čerstvě praženou kávu od místního dodavatele umlít, s nastavením hrubosti podle vašeho druhu přípravy kávy. Vše si nasypete do vlastní dózy nebo látkového sáčku, pokud zapomenete vlastní obaly, vyberete si u nás patentní sklenice, které vám vydrží na celý život, nebo zdarma z našeho bazárku vymytou skleničku od medu.

U nás kupujete zboží s příběhem, zboží, na které si můžete sáhnout – čistýma rukama 🙂 –  v množství, které vám vyhovuje a bez jakýchkoli obalů. Naši dodavatelé jsou zodpovědné české firmy a velkoobchody, kteří omezení obalů řeší a našim požadavkům vycházejí vstříc.

Co nabízíme navíc ?

Hernu pro vaše děti, zázemí domu Jednoty bratrské, který vyzařuje vlastním kouzlem, dosažitelnost v centru města (parkoviště za rohem, vstup přímo z autobusového nádraží), zahradu s našimi vlastními včelami (ochutnejte náš med, medovinu a čokomed) a nadšený tým dobrodavačů (dobrovolníků – prodavačů). Protože víme, jak je těžké žít s bezlepkovou dietu, vyčlenili jsme jeden mlýnek jen na bezlepkové směsi pro celiaky.

Jak jsme na to přišli ?

Nejprve jsme začali se včelařením a zamilovali jsme si poctivé potraviny. Doma jsme se pustili do kváskového chleba a začali shánět kvalitní potraviny. V Rodinném centru se ukázalo, že nejsme sami a že by o obchůdek byl zájem. A tak Jednota bratrská, která je známá svým podnikáním již od 16. století (bratrská tiskárna v Litomyšli) až po dnešní dobu (galanterie v Lanškrouně za první republiky), založila společnost BEEEHAPPY s.r.o. a investovala finance do přípravy Hokynářství.

Název je samozřejmě odvozen od mocné karty ze hry BANG!, protože klub deskových her sídlí v Jednotě bratrské už deset let. Ale jde nám i o návrat k tradici místních konzumů, obchodních družstev, kde se za dostupné ceny komunitně obchodovalo. A proto i výtěžkem prodeje chceme podporovat komunitní život v Ústí nad Orlicí, zejména prostřednictvím Rodinného centra Srdíčko a Jednoty bratrské.